a
M

Voor hulp vanuit de lucht

Ontdek onze website

Kunt u iets niet vinden of heeft u behoefte aan meer informatie? Neem dan contact met ons op.

Vermiste Nederlandse toerist dood gevonden in ravijn in Griekenland

ad samos vermiste nederlander

Onderschrift Foto: De zoekactie naar de Nederlander heeft dagen geduurd. © FB

Samos, Griekenland,

15 June 2024

De 74-jarige Nederlander die al dagen vermist was op het Griekse eiland Samos, is zaterdag levenloos teruggevonden, bevestigt een vriend van het slachtoffer tegen deze site. Volgens Griekse media is de man in een ravijn aangetroffen. Met behulp van een drone werd het lichaam gevonden. Het onderzoek is nog altijd in volle gang.

Geschreven door: Sebastiaan Quekel

De vermissing van de Nederlander beheerste dagenlang alle Griekse kranten en nieuwssites. De plaatselijke autoriteiten zochten intensief naar de man, die samen met zijn vrouw op vakantie was. De vondst van zijn lichaam betekent het trieste einde van een grootschalige zoekactie waarbij vrienden en familieleden dagenlang tussen hoop en vrees leefden.

Signi Zoekhonden en het Nationaal Drone Team

Toevalligerwijs vertrok deze ochtend nog een team van Signi Zoekhonden vanuit Düsseldorf samen met vrijwilligers van het Nationaal Drone Team om naar de Nederlander te zoeken. Zij deden dat op verzoek van de familie van de man. Donderdag werd het officiële opsporingsonderzoek van de Griekse instanties beëindigd. Er waren dagenlang drones, een speurhond, een helikopter en een boot ingezet. Die zoekactie bleef vruchteloos.

De man ging afgelopen zondag wandelen in de buurt van Marathokampos, in het zuidwesten van het eiland. Hij was van plan om naar het strand Agios Panteleimonas en Agia Kyriaki te lopen. ,,Dat is een uitdagende route”, vertelde een omwonende tegen staatsomroep ERT. ,,Een goede fysieke conditie is belangrijk, zeker bij deze temperaturen.” De partner van de Nederlander maakte later die ochtend melding van zijn vermissing. Volgens haar had hij alleen een klein flesje water bij zich. De politie vreesde dat de man in zee was gevallen of in zee was gaan zwemmen en door de stroming was meegevoerd.

Nu blijkt dus dat hij in een ravijn is gevonden. Volgens het Griekse platform Samos24 is zijn lichaam gevonden in de omgeving van Limniona, op een afstand van 300 meter van een grot waar hij voor het laatst was gezien. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken kan de vondst van het lichaam niet bevestigen. Het ministerie verleent consulaire bijstand.

Het oostelijke eiland Samos, vlak voor de kust van Turkije, is populair bij Nederlandse vakantiegangers, onder meer omdat het erg groen is en behalve prachtige stranden ook goede wandelpaden heeft.

Hittegolf en meer vermisten

Sinds dinsdag wordt ook een Amerikaanse toerist vermist op het eiland Amorgos. Ook hij was alleen gaan wandelen in de hitte. De wandeling zou vier uur duren, maar acht uur na vertrek belde een vriend de politie. Zondag nog werd op Symi het lichaam van de 67-jarige Britse tv-kok Michael Mosley gevonden. Ook die was in zijn eentje gaan lopen in rotsachtig gebied.

Veel Griekse eilanden zijn in het voorseizoen populair bij wandelaars, juist omdat het er dan normaal gesproken niet zo heet is. Maar deze week teistert een hittegolf de regio, met temperaturen van boven de 40 graden. Bewoners en autoriteiten waarschuwen dat toeristen de aanslag van de hitte op het lichaam tijdens de vaak onbeschutte wandelingen regelmatig onderschatten.