a
M

Voor hulp vanuit de lucht

Ontdek onze website

Kunt u iets niet vinden of heeft u behoefte aan meer informatie? Neem dan contact met ons op.

Ontsnapte serval in Lexmond gevonden in tuin van achterburen

serval-lexmond

Onderschrift Foto: Foto ter illustratie © Dierenambulance

Lexmond,

20 July 2024

De serval die vanochtend in Lexmond ontsnapte, is weer gevangen. Gerrit de Boom van Dierenambulance Vianen en omstreken laat weten dat het dier in een speciale vangkooi gelopen.

De van oorsprong Afrikaanse katachtige verdween vanochtend vroeg bij zijn eigenaar uit Lexmond. Ver is de serval niet gekomen, want uiteindelijk werd het dier gezien in de tuin van de achterburen. "Toen hebben we meteen de vangkooi neergezet en binnen een half uur zat ie erin", zegt De Boom, die de hele dag bij de zoekactie betrokken was.

Geschreven door: RTV Utrecht

Bij het vinden van de serval waren verschillende instanties betrokken. Zo werd de vangkooi geleend van een andere dierenambulance, zocht het Nationaal Drone Team vanuit de lucht mee en was er ook een speurhondenteam opgeroepen. Zonder honden overigens, om de serval niet af te schrikken.

De serval wordt nu overgebracht naar Culemborg, meldt De Boom. “Van de week gaan we met de politie onderhandelen over wat er nu met ‘m moet gebeuren.”

Meer ontsnapte servals

Niet alleen in Lexmond ontsnapte vandaag een serval. Ook in het Brabantse Helmond gebeurde dat. Dat exemplaar is vooralsnog niet teruggevonden. Twee maanden geleden ontsnapte in Lexmond ook al een serval. Volgens De Boom was dat niet hetzelfde dier, maar was die wel afkomstig van dezelfde eigenaar.

Een serval is een katachtige die oorspronkelijk uit Afrika komt en daar op de savanna’s en graslanden leeft. In Nederland wordt het dier soms als huisdier gehouden. In Nederland is de aanschaf van een serval als huisdier vanaf 1 juli verboden.

Om te voorkomen dat mensen niet-toegestane huisdieren loslaten in de natuur, mogen servals die op dat moment als huisdier gehouden worden, nog bij hun eigenaar blijven tot hun overlijden.