Organisatie en Missie
Doelstelling:
De stichting NDT Search and Rescue heeft als doel het opsporen van vermiste personen en dieren. Hiervoor wordt gebruikgemaakt van drones, zoekhonden en boten met sonar. De verkregen gegevens worden ter plaatse en naderhand geanalyseerd.
De stichting zorgt ervoor dat haar vrijwilligers op verantwoorde en veilige wijze kunnen opereren door middel van gedegen training, oefeningen en protocollen. Hiertoe organiseren wij trainingsdagen en stellen we protocollen, waar nodig, bij naar de meest werkzame en moderne normen.
Bij inzetten wordt er nauw samengewerkt met andere organisaties (o.a. Dierenbescherming, collega-zoekorganisaties) en hulpdiensten (o.a. politie, brandweer, Rijkswaterstaat, Staatsbosbeheer), en veelal wordt er ter plaatse een CP ingericht.
Wij werken uitsluitend met goed opgeleide piloten die voorzien zijn van het juiste materiaal en werken volgens de plaatselijk geldende regelgeving. Alle benodigde vergunningen worden door ons aangevraagd.
Beloningsbeleid:
De stichting betaalt geen lonen of vergoedingen uit aan bestuur en vrijwilligers. Er is geen personeel in dienst.
Het bestuur en de overige vrijwilligers van de stichting ontvangen geen beloning voor hun werkzaamheden. Kosten die zij maken tijdens zoekacties kunnen in overleg worden vergoed. Onkostendeclaraties worden altijd door de penningmeester beoordeeld.
ANBI:
De stichting NDT Search and Rescue is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Dit biedt particulieren de mogelijkheid om giften af te trekken van de inkomstenbelasting. De stichting zelf is vrijgesteld van het betalen van erfbelasting over schenkingen of erfrechtelijke verkrijgingen. Uw steun aan het Nationaal Drone Team draagt direct bij aan het zoeken naar vermiste mensen en dieren met behulp van drones en sonarboten.
Inkomstenwerving:
De stichting is een algemeen nut beogende instelling; deze erkenning is in aanvraag.
De stichting verwerft inkomsten/materialen door:
- Fondsenwerving bij particulieren en bedrijven
- Werving van donateurs op eenmalige of regelmatige basis
- Gegeven cursussen voor derden
- Zoekacties waarvoor donaties/crowdfunding worden gedaan
- Materiaalsponsoring
- Subsidies
Beleidsplan 2024-2025:
De stichting richt zich op de volgende doelen;
- Het vergroten van de inzetbaarheid van dronepiloten door deelname aan trainingsdagen en ervaring op te bouwen tijdens zoekacties naar vermiste personen en dieren.
- Het ondersteunen van zoekacties bij vermissingen in samenwerking met hulpdiensten en hulporganisaties zoals politie, brandweer, Rijkswaterstaat, Staatsbosbeheer, Koninklijke Duinwachters, etc.
- Het aangaan en uitbreiden van samenwerkingen met soortgelijke organisaties.
- Het opleiden van piloten in samenwerking met professionele organisaties.
- Het organiseren van gezamenlijke trainingen, o.a.:
- Met mantrail- en zoekhondenorganisaties gericht op speuracties
- Met overheidsdiensten gericht op samenwerking
- Met deskundigen gericht op het verwerven van nieuwe inzichten
- Het leveren van extra inzet tijdens calamiteiten of grootschalige incidenten in samenwerking met politie, leger en brandweer.
- Het werven van donaties en subsidies door middel van presentaties, demonstraties en media-aandacht om de financiële positie van de stichting te versterken.
- Het vergroten van de naamsbekendheid door (indirecte) aandacht in pers en media.
- Het geven van lezingen en ons presenteren op beurzen, scholen en ouderenorganisaties om de mogelijkheden van de stichting onder de aandacht te brengen en de naamsbekendheid te vergroten.
- Het geven van voorlichting op evenementen en via de website.
- Het opzetten van een website met een portaal voor de vrijwilligers.
Bestuur:
Voorzitter: P. Verbeek
Secretaris: Bestuurslid E. Maas treedt op als waarnemend secretaris totdat een nieuwe secretaris is benoemd.
Penningmeester: E. Maas
Stichting NDT Search and Rescue
KvK: 95141138
RSIN: 867017843
E-mail: info@nationaaldroneteam.nl
Documenten en Reglementen
Bijgewerkt door Stichting NDT Search and Rescue
Datum: 22 december 2024
1. Definities
1.1 NDT Search and Rescue: De stichting die zich bezighoudt met zoek- en reddingsoperaties met behulp van drones, sonarboten en andere technologieën.
1.2 Vrijwilliger: Een persoon die zich bij NDT Search and Rescue heeft aangesloten en deelneemt aan operaties op vrijwillige basis, zonder arbeidscontract.
1.3 Opdrachtgever: Een instantie, organisatie of persoon die een verzoek indient voor zoek- en/of reddingsondersteuning.
1.4 Missie: Een door NDT Search and Rescue georganiseerde zoek- en reddingsoperatie.
1.5 Uitrusting: Alle door NDT Search and Rescue of de vrijwilliger gebruikte drones, sonarboten en overige apparatuur.
1.6 Wet- en Regelgeving: Alle van toepassing zijnde Nederlandse en Europese wetten, regels en richtlijnen met betrekking tot dronegebruik, SAR-operaties en vrijwilligerswerk.
2. Deelname als Vrijwilliger
2.1 Vrijwilligers dienen zich vooraf te registreren bij NDT Search and Rescue en akkoord te gaan met deze voorwaarden.
2.2 Deelname aan missies geschiedt op vrijwillige basis en zonder loon of andere financiële vergoeding, behalve eventuele onkostenvergoedingen zoals overeengekomen met het bestuur.
2.3 Vrijwilligers dienen over de juiste certificeringen en vergunningen te beschikken conform de wetgeving (bijv. EU Dronebewijs).
2.4 NDT Search and Rescue behoudt zich het recht voor om vrijwilligers te weigeren of uit te sluiten bij wangedrag, het niet naleven van protocollen of veiligheidsvoorschriften.
3. Verantwoordelijkheden van Vrijwilligers
3.1 Vrijwilligers dienen zich te houden aan de operationele richtlijnen van NDT Search and Rescue.
3.2 Vrijwilligers mogen alleen deelnemen aan zoek- en reddingsmissies als zij fysiek en mentaal in staat zijn om veilig te opereren.
3.3 Vrijwilligers gebruiken uitsluitend goedgekeurde apparatuur en moeten voldoen aan de luchtvaartregelgeving, zoals bepaald door de EASA en de Nederlandse luchtvaartautoriteit (ILT).
3.4 Tijdens missies dienen vrijwilligers altijd respectvol en professioneel te handelen richting andere teamleden, opdrachtgevers en derden.
3.5 Vrijwilligers zijn verantwoordelijk voor het veilig en correct gebruik van hun eigen en/of door NDT Search and Rescue verstrekte apparatuur.
4. Alcohol- en Medicijngebruik
4.1 Alcoholgebruik Het is ten strengste verboden om als dronepiloot onder invloed van alcohol te opereren. Het nuttigen van alcohol is niet toegestaan binnen 12 uur voorafgaand aan een vlucht en tijdens alle werkzaamheden gerelateerd aan drone-operaties. Overtreding van deze regel leidt tot onmiddellijke uitsluiting van deelname aan operaties van het Nationaal Drone Team.
4.2 Medicijngebruik Indien een piloot medicijnen gebruikt die invloed kunnen hebben op de reactietijd, concentratie of andere aspecten die de vliegveiligheid kunnen beïnvloeden, dient de piloot dit vooraf te melden bij de coördinatie van het Nationaal Drone Team. De piloot moet in het bezit zijn van een geldige verklaring van een arts of apotheker waarin wordt bevestigd dat het gebruik van de medicatie geen negatief effect heeft op de vliegprestaties. Het Nationaal Drone Team behoudt zich het recht voor om op basis van deze informatie te beslissen of een piloot mag deelnemen aan drone-operaties.
5. Aansprakelijkheid en Verzekering
5.1 Deelname aan missies geschiedt op eigen risico. Vrijwilligers erkennen dat zoek- en reddingsoperaties risico’s met zich meebrengen.
5.2 NDT Search and Rescue is niet aansprakelijk voor schade aan persoonlijke eigendommen van vrijwilligers, tenzij sprake is van aantoonbare nalatigheid van de organisatie.
5.3 Vrijwilligers dienen zelf zorg te dragen voor hun wettelijke aansprakelijkheidsverzekering en, indien van toepassing, een drone-verzekering conform de Europese regelgeving.
5.4 Indien een vrijwilliger schade toebrengt aan derden tijdens een missie, is hij/zij hier zelf voor aansprakelijk, tenzij anders overeengekomen.
5.5 NDT Search and Rescue heeft een collectieve verzekering voor missies, maar dit ontslaat vrijwilligers niet van hun eigen verantwoordelijkheid om zich voldoende te verzekeren.
6. Gebruik van Drones en Apparatuur
6.1 Vrijwilligers mogen alleen drones gebruiken die voldoen aan de Europese CE-certificering en de operationele eisen van NDT Search and Rescue.
6.2 Alle dronevluchten dienen te voldoen aan de EU-verordening 2019/947 en aan de nationale richtlijnen van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).
6.3 Binnen een missie mogen alleen drones worden ingezet die correct geregistreerd zijn bij het RDW en voorzien zijn van een geldig exploitantnummer.
6.4 Vrijwilligers mogen geen vluchten uitvoeren in No-Fly Zones of gecontroleerde luchtruimen zonder de juiste vergunningen of ontheffingen.
6.5 Het maken en verspreiden van beeldmateriaal is alleen toegestaan binnen de richtlijnen van NDT Search and Rescue en conform de AVG-wetgeving.
7. Gedragscode en Vertrouwelijkheid
7.1 Vrijwilligers dienen respectvol en integer om te gaan met opdrachtgevers, hulpdiensten en andere betrokken partijen.
7.2 Alle informatie die tijdens missies wordt verzameld, inclusief persoonsgegevens, locatiegegevens en beeldmateriaal, dient vertrouwelijk te worden behandeld.
7.3 Vrijwilligers mogen zonder toestemming van NDT Search and Rescue geen persberichten, sociale media-updates of andere externe communicatie over missies publiceren, dit om de vermiste persoon en/of diens familie te beschermen.
7.4 Schending van de vertrouwelijkheid kan leiden tot uitsluiting van verdere deelname aan missies.
8. Beëindiging van Deelname
8.1 Vrijwilligers kunnen hun deelname aan NDT Search and Rescue op elk moment beëindigen door schriftelijke opzegging.
8.2 NDT Search and Rescue behoudt zich het recht voor om vrijwilligers te verwijderen bij schending van deze voorwaarden of wangedrag.
8.3 Na beëindiging dienen vrijwilligers alle vertrouwelijke documenten en apparatuur van NDT Search and Rescue onmiddellijk terug te geven.
Nationaal Drone Team is verantwoordelijk voor de verwerking van persoonsgegevens zoals weergegeven in deze privacyverklaring.
Persoonsgegevens die wij verwerken
Nationaal Drone Team verwerkt je persoonsgegevens doordat je gebruik maakt van onze diensten en/of omdat je deze gegevens zelf aan ons verstrekt.
Hieronder vind je een overzicht van de persoonsgegevens die wij verwerken:
– Voor- en achternaam
– Postcode
– Telefoonnummer
– E-mailadres
– WhatsApp-nummer/adres
– Andere persoonlijke gegevens die je bewust deelt, zoals wanneer je je aanmeldt als vrijwilliger of een profiel aanmaakt op de website Pilot’s Place
Bijzondere en/of gevoelige persoonsgegevens die wij verwerken
Onze website en/of dienst heeft niet de intentie gegevens te verzamelen over websitebezoekers die jonger zijn dan 16 jaar. Tenzij ze toestemming hebben van ouders of voogd. We kunnen echter niet controleren of een bezoeker ouder dan 16 is. Wij raden ouders dan ook aan betrokken te zijn bij de online activiteiten van hun kinderen, om zo te voorkomen dat er gegevens over kinderen verzameld worden zonder ouderlijke toestemming. Als je er van overtuigd bent dat wij zonder die toestemming persoonlijke gegevens hebben verzameld over een minderjarige, neem dan contact met ons op via info@nationaaldroneteam.nl, dan verwijderen wij deze informatie.
Met welk doel en op basis van welke grondslag wij persoonsgegevens verwerken
Nationaal Drone Team verwerkt jouw persoonsgegevens voor de volgende doelen:
– Verzenden van onze nieuwsbrief en/of reclamefolder
– Je te kunnen bellen of e-mailen indien dit nodig is om onze dienstverlening uit te kunnen voeren
– Je te informeren over wijzigingen van onze diensten en producten
– Je de mogelijkheid te bieden een account aan te maken
Geautomatiseerde besluitvorming
Nationaal Drone Team neemt op basis van geautomatiseerde verwerkingen besluiten over zaken die gevolgen kunnen hebben voor personen. Het gaat hier om besluiten die worden genomen door computerprogramma’s of -systemen, zonder dat daar een mens (bijvoorbeeld een medewerker van Nationaal Drone Team) tussen zit.
Hoe lang we persoonsgegevens bewaren
Nationaal Drone Team bewaart je persoonsgegevens niet langer dan strikt nodig is om de doelen te realiseren waarvoor je gegevens worden verzameld. Wij hanteren een bewaartermijn van 2 jaren.
Delen van persoonsgegevens met derden
Nationaal Drone Team verkoopt jouw gegevens niet aan derden en zal deze uitsluitend verstrekken indien dit nodig is voor de uitvoering van onze overeenkomst met jou of om te voldoen aan een wettelijke verplichting. Met bedrijven die jouw gegevens verwerken in onze opdracht, sluiten wij een bewerkersovereenkomst om te zorgen voor eenzelfde niveau van beveiliging en vertrouwelijkheid van jouw gegevens. Nationaal Drone Team blijft verantwoordelijk voor deze verwerkingen.
Cookies, of vergelijkbare technieken, die wij gebruiken
Nationaal Drone Team gebruikt alleen technische en functionele cookies. En analytische cookies die geen inbreuk maken op je privacy. Een cookie is een klein tekstbestand dat bij het eerste bezoek aan deze website wordt opgeslagen op jouw computer, tablet of smartphone. De cookies die wij gebruiken zijn noodzakelijk voor de technische werking van de website en jouw gebruiksgemak. Ze zorgen ervoor dat de website naar behoren werkt en onthouden bijvoorbeeld jouw voorkeursinstellingen. Ook kunnen wij hiermee onze website optimaliseren. Je kunt je afmelden voor cookies door je internetbrowser zo in te stellen dat deze geen cookies meer opslaat. Daarnaast kun je ook alle informatie die eerder is opgeslagen via de instellingen van je browser verwijderen.
Op deze website worden ook cookies geplaatst door derden. Dit zijn bijvoorbeeld adverteerders en/of de sociale media-bedrijven. Hieronder een overzicht:
Cookie: Google Analytics
Functie: Analytische cookie die websitebezoek meet
Bewaartermijn: 2 jaar
Gegevens inzien, aanpassen of verwijderen
Je hebt het recht om je persoonsgegevens in te zien, te corrigeren of te verwijderen. Daarnaast heb je het recht om je eventuele toestemming voor de gegevensverwerking in te trekken of bezwaar te maken tegen de verwerking van jouw persoonsgegevens door Nationaal Drone Team en heb je het recht op gegevensoverdraagbaarheid. Dat betekent dat je bij ons een verzoek kan indienen om de persoonsgegevens die wij van jou beschikken in een computerbestand naar jou of een ander, door jou genoemde organisatie, te sturen.
Je kunt een verzoek tot inzage, correctie, verwijdering, gegevensoverdraging van je persoonsgegevens of verzoek tot intrekking van je toestemming of bezwaar op de verwerking van jouw persoonsgegevens sturen naar info@nationaaldroneteam.nl.
Om er zeker van te zijn dat het verzoek tot inzage door jou is gedaan, vragen wij jou een kopie van je identiteitsbewijs met het verzoek mee te sturen. Maak in deze kopie je pasfoto, MRZ (machine readable zone, de strook met nummers onderaan het paspoort), paspoortnummer en Burgerservicenummer (BSN) zwart. Dit ter bescherming van je privacy. We reageren zo snel mogelijk, maar binnen vier weken, op jouw verzoek .
Nationaal Drone Team wil je er tevens op wijzen dat je de mogelijkheid hebt om een klacht in te dienen bij de nationale toezichthouder, de Autoriteit Persoonsgegevens. Dat kan via de volgende link: https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/contact-met-de-autoriteit-persoonsgegevens/tip-ons
Gebruik van Google en Google Forms
Voor het invullen van onze formulieren maken wij gebruik van Google Forms. Om deze formulieren te kunnen gebruiken, is het noodzakelijk dat u beschikt over een Google-account. Google Forms is een service die wordt aangeboden door Google LLC en valt onder hun privacybeleid en gebruiksvoorwaarden. Door gebruik te maken van onze formulieren, stemt u in met het privacybeleid van Google.
Hoe wij persoonsgegevens beveiligen
Nationaal Drone Team neemt de bescherming van jouw gegevens serieus en neemt passende maatregelen om misbruik, verlies, onbevoegde toegang, ongewenste openbaarmaking en ongeoorloofde wijziging tegen te gaan. Als jij het idee hebt dat jouw gegevens toch niet goed beveiligd zijn of er aanwijzingen zijn van misbruik, neem dan contact op via info@nationaaldroneteam.nl
Copyright © 2025 Nationaal Drone Team®. Alle rechten voorbehouden.
Het Nationaal Drone Team® is een geregistreerd merk bij het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BOIP). Ongeoorloofd gebruik van de merknaam, het logo of andere geregistreerde elementen is niet toegestaan en kan leiden tot juridische stappen.
Alle tekstuele inhoud, afbeeldingen, grafieken, audio- en videobestanden en andere materialen op de website en sociale mediaplatforms van het Nationaal Drone Team zijn beschermd door auteursrechten en intellectuele eigendomsrechten. Deze mogen niet worden gereproduceerd, verspreid, doorgegeven, tentoongesteld, gepubliceerd of uitgezonden zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van het Nationaal Drone Team, behalve waar uitdrukkelijk toegestaan door de geldende wetgeving.
Het is verboden om enige inhoud van de website en sociale mediaplatforms van het Nationaal Drone Team te wijzigen, aan te passen, te vertalen, afgeleide werken van te maken, te decompileren, te demonteren of op andere wijze te gebruiken voor commerciële of openbare doeleinden zonder expliciete schriftelijke toestemming.
Het Nationaal Drone Team behoudt zich het recht voor om juridische stappen te ondernemen tegen personen of entiteiten die inbreuk maken op ons merk of andere intellectuele eigendomsrechten.
© 2025 Nationaaldroneteam ®
Gedragscode NDT Search and Rescue
Bijgewerkt door Stichting NDT Search and Rescue
Datum: 30 april 2025
1. Doel en Toepassing
Deze gedragscode is van toepassing op alle vrijwilligers en medewerkers van NDT Search and Rescue en heeft als doel een veilige, respectvolle en professionele werkomgeving te waarborgen tijdens alle zoek- en reddingsoperaties.
2. Algemene Normen en Waarden
– We handelen altijd integer, professioneel en met respect voor alle betrokkenen.
– We behandelen collega’s, opdrachtgevers en derden met respect, ongeacht achtergrond of omstandigheden.
– We respecteren de privacy van vermisten en hun families en gaan zorgvuldig om met gevoelige informatie.
– We maken geen ongepaste of sensationele uitlatingen over lopende zoekacties.
3. Veiligheid en Verantwoordelijkheid
– We houden ons strikt aan de wet- en regelgeving omtrent dronegebruik en andere zoektechnieken.
– We voeren onze werkzaamheden uit volgens de hoogst mogelijke veiligheidsstandaarden en nemen geen onnodige risico’s.
– We zorgen ervoor dat alle apparatuur in goede staat verkeert en dat we goed getraind zijn in het gebruik ervan.
– We melden gevaarlijke situaties, incidenten of overtredingen direct aan het bestuur.
4. Omgang met Apparatuur en Materialen
– We gebruiken drones, sonarboten en andere apparatuur uitsluitend voor de doeleinden van NDT Search and Rescue.
– We gaan zorgvuldig en verantwoordelijk om met het materieel en melden defecten direct.
– Persoonlijk gebruik van NDT-apparatuur en andere eigendommen van NDT zonder expliciete toestemming is niet toegestaan.
5. Communicatie en Media
– We communiceren zorgvuldig en professioneel over zoekacties, zowel intern als extern.
– We verstrekken geen ongeautoriseerde informatie aan derden, inclusief media en sociale media.
– Alle officiële communicatie verloopt via de aangewezen woordvoerders van NDT Search and Rescue.
6. Conflicten en Samenwerking
– We werken samen als één team en ondersteunen elkaar in stressvolle situaties.
– We lossen conflicten op een respectvolle manier op en melden ernstige problemen bij het bestuur.
– Discriminatie, pesten of ander ongewenst gedrag wordt niet getolereerd.
7. Naleving en Sancties
– Iedereen binnen NDT Search and Rescue wordt geacht deze gedragscode te kennen en na te leven.
– Overtredingen van de gedragscode kunnen leiden tot maatregelen, waaronder waarschuwingen of beëindiging van deelname aan zoekacties.
– Indien er sprake is van overtredingen die van zodanige aard zijn dat ze als wettelijke overtredingen kunnen worden beschouwd, meldt het bestuur deze bij de betreffende autoriteit.
8. Ongewenst gedrag en grensoverschrijding
Binnen NDT Search and Rescue is er géén plaats voor (seksueel) grensoverschrijdend gedrag.
Ongewenst gedrag omvat onder andere:
– Seksueel getinte opmerkingen of toespelingen.
– Ongewenste aanrakingen of lichamelijk contact.
– Intimidatie, bedreiging of stalkingmisbruik van machtsverhoudingen.
– Racistische of discriminerende uitlatingen verbaal, psychisch of fysiek geweld
– Iedereen is verantwoordelijk voor het signaleren en melden van ongewenst gedrag.
– Grensoverschrijdend gedrag wordt altijd serieus genomen en leidt tot directe maatregelen.
– Meldingen kunnen worden gedaan bij het bestuur of een aangewezen vertrouwenspersoon.
– Bij meldingen worden anonimiteit en zorgvuldigheid gewaarborgd.